Hoe maak ik lamsleer schoon/onderhoud

Het schoonmaken van echt leer is vaak een lastig karwei. Waar de ene leersoort zich heel goed laat wassen kan een andere kwaliteit leer totaal verpest worden door het te wassen. Het beste kunt u op een restant stukje even testen hoe het reageert op vocht. Nappa leersoorten laten zich vaak beter reinigen met vocht dan een suède of nubuck leersoort. Het is handig om meer open leersoorten voordat u het gaat gebruiken te beschermen met een speciale leer protector. Een heel geschikte manier is het reinigen met een licht vochtige doek met groene of natuurzeep. Door bijvoorbeeld een deel zachte natuur- of milde zeep te mengen met 8 delen water in een spuit of spray flacon en deze vervolgens op een zachte spons of microvezel doek te sprayen. Spuit nooit direct op het leer dit kan verzadiging of vlekken veroorzaken. Vervolgens poets u het leer voorzichtig schoon met de nerf mee.

Na het drogen kunt u het leer verzorgen en iets voeden met een verzorgende leer crème of een leer vet dit beschermt het materiaal. Door het schoonmaken en invetten van leer kan de kleur veranderen, doe altijd eerst een test op een stukje leer wat u over heeft of wat aan de “goede” zijde niet zichtbaar is.

Suède en nubuck leer hebben een andere manier van schoonmaken nodig, deze leersoorten kunt u beter niet schoonmaken met water en zeep. U kunt proberen het schoon te maken met een stoomstrijkijzer. U houdt het stoomstrijkijzer ongeveer 10 centimeter van het materiaal af en stoomt het vuil los, daarna kunt u proberen het vuil met een borstel weg te vegen, gebruik hiervoor een stevige maar toch zachte borstel. Bij suède en nubuck is voorkomen beter dan genezen, het is daarom verstandig dit leer van tevoren in te spuiten met een protector spray.

Aan deze tips kunnen geen rechten of claims worden afgeleid. Eventueel kunt u informatie vragen bij een stomerij.