Lamsleer bewerken

Lamsleer is een leersoort die zich makkelijk laat bewerken, vaak kunt u dit op een normale naaimachine verwerken. Het kan zijn dat de machine wat problemen heeft met het transporteren van het leer, dit kun u makkelijker maken door een kunststof voet of een rolvoet te gebruiken of door aan de onder en bovenzijde een strook patroon of vloeipapier mee te stikken en dit daarna weg te scheuren. Ook kunt u wat talkpoeder gebruiken zodat het leer makkelijker over de machine transporteert.

Voor het stikken van leer zijn verschillende naalden geschikt, zo zijn er leernaalden, dit zijn eigenlijk geen naalden maar meer een soort mesjes. Deze snijden door het leer en hebben daardoor minder weerstand. Voor fijn en delicaat leer kunt u ook een stretchnaald of een topstitchnaald gebruiken.
Een stretchnaald heeft een vlakke punt en achter de punt een verdikking dit voorkomt het overslaan van steken en het beschadigen van het leer. De verdikking in de naald zorgt ervoor dat de draad niet gaat wringen tijdens het naaien.
Een topstitchnaald is een naald met een extra groot oog dat wat hoger op de naald is geplaatst. Daarnaast is een groef in naald hierdoor kunt u dikker garen gebruiken.

Voor het stikken van leer adviseren wij vaak elastisch garen van 100% polyester. Dit is verkrijgbaar in veel kleuren en verschillende diktes afhankelijk van het resultaat wat u wilt bereiken.

Voor een leren jasje, rok of jurk kunt u een proefmodel maken van katoen. Gebruik voor het knippen van leer een goede scherpe schaar, leg de patroondelen op de goede kant van het leer en let op beschadigingen of gaatjes. Houd de patroondelen op hun plek door er iets zwaars op te leggen. Teken de patroondelen af en houdt rekening met de naden.

Er is voor leer speciaal vlieseline te koop om leder te verstevigen, vlieseline le420. Dit is een tussenvoering speciaal voor leer. Geschikt voor voorpanden, kragen en manchetten. Dit wordt gebruikt voor nappa- velours en kunstleer maar ook voor bont en imitatiebont.
Deze vlieseline kan al op de zijde stand van een strijkijzer geplakt worden. De plak van deze vlieseline heeft een laag smeltpunt en is daardoor ook geschikt voor leer.

Het gebruik van spelden of een rijgdraad kan gaatjes geven die niet meer weg te werken zijn, let hier op bij het maken van lederen kleding. U kunt hiervoor ook plakband, klemmen of paperclips gebruiken deze laten geen sporen na.

Stel voor het stikken de steeklengte in op 3 steken per centimeter, als u meer steken gebruikt komen de gaatjes te dicht op elkaar en is de kans op scheuren van het materiaal groter.

U kunt een gestikte naad netjes afwerken door na het stikken te strijken let hierbij wel op de temperatuur. Probeer altijd eerst op een proeflapje of een zo laag mogelijke temperatuur. U kunt ook de naden of zomen openvouwen met u vingers en deze dan eventueel met een leerlijm of textiellijm vastplakken, ook hier geldt altijd eerst een proefstukje proberen. Gebruik een lijm die flexibel blijft na uitharden.

Voor het maken van kleine tasjes en accessoires kunt u ook lamsleer gebruiken, vaak worden hiervoor de wat dikkere en stevigere of standige soorten voor gebruikt. Ook kunt u ervoor kiezen om het leer te verstevigen.