De eigenschappen van lamsleer

Lamsleer

Lamsleer is een vrij algemene term voor echt leer afkomstig van schapen of geiten. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en afwerkingen. Meestal wordt er met lamsleer of lamsleder een nappa of gladde kwaliteit bedoeld. Dit leer is vaak geschikt voor het maken van allerlei soorten kleding. Ook is het verkrijgbaar in verschillende prijsklassen van goedkoop tot duurder, alles is afhankelijk van het soort en de kwaliteit van de vellen. Dikker lamsleer wordt ook gebruikt voor het maken van kleine tassen of accessoires. We vermelden er vaak bij om welke dikte het gaat en waar het leer voor geschikt is. Voor een tas adviseren we bij lamsleder vaak wel om dit leer te verstevigen, dit omdat lamsleer vaak soepel is en daardoor wat meer rek heeft dan bijvoorbeeld rundleer, kalfsleer of varkensleer. Lamsleer is in alle kleuren te krijgen, ook kan het bedruk leer zijn of bijvoorbeeld gestanst, gelaserd of geprint.

Nappa

Glad leer van de toplaag van de huid, zowel in een matte als een iets glanzende finish te krijgen. Dit leer is sterk en toch soepel.

Suède

Suède is een benaming voor leer met een ruwere structuur vaak gemaakt van de binnenzijde van de huid of van de tweede laag van een huid. De gladde laag (opperhuid) waar de haren gezeten hebben is dan niet meer zichtbaar. Suède heeft een wat geborstelde structuur en lijkt daardoor wat op stof. Het voelt vaak soepel en zacht aan en is geschikt voor het maken van kleding, wel is het iets gevoeliger voor vlekken en vuil. Suède is er in verschillende kwaliteiten van upper suède tot split suède, afhankelijk van hoe dicht het leer op de bovenzijde van de huid heeft gezeten.

Nubuck

Met nubuck leer of leder is een leersoort die aan de bovenzijde wat geschuurd is waardoor er een zachte en fluweelachtige uitstraling ontstaat, het is vaak gemaakt van de bovenste laag van het leer waardoor het qua sterkte overeenkomt met nappa leder alleen heeft het een matte uitstraling, ook nubuck is wat gevoeliger voor vlekken dan glad leer. Dit nubuckleder kan ook gevet zijn hierdoor krijgt het weer een wat stoerdere uitstraling en is het beter bestand tegen weersomstandigheden en vlekken.

Geitenleer

Leer van geiten is er in veel verschillende soorten en maten, van fijn en zacht, soms wel zachter dan lamsleer tot aan stevig en stug waardoor er zeer veel toepassingen voor zijn van bijvoorbeeld leren handschoenen tot aan het bekleden van kleine meubels.

Het grote voordeel van lams en geitenleer is dat het over het algemeen met de normale naaimachine met een leernaald te stikken is. Dit in tegenstelling tot runderleer dit is vaak stugger en moeilijker te stikken. Het gewicht per vierkante meter van lamsleer is ook prettiger voor het maken van kleding. Runderleder is op dezelfde dikte vaak zwaarder en stugger en wordt vaak gebruikt voor het maken van tassen, bekleden van meubels en auto interieurs.